Filmas apie Nakba "Farha"

Palestina kine ir knygose lietuviškai

Skaitymo trukmė: 3 min.

Dalinamės Palestinos filmų / filmų apie Palestiną ir knygų apie Palestiną lietuviškai sąrašu.

Kad nesakytume, jog nežinojome. 

Kinas

Netflix’e yra keliolika Palestinos filmų / filmų apie Palestiną – nuo dokumentikos iki vaidybinių arba istorinių dramų bei trilerių.

Keletas ypač dabartinėmis aplinkybėmis svarbių filmų:

Farha

FARHA (rež. Darin J. Sallam, Jordanija, 2021 m.): vaidybinis filmas apie Nakbą – 1948 m. oficialiai prasidėjusį Palestinos etninį valymą. Izraelis bandė įsakyti Netflix’ui šį filmą uždrausti, šis nepasidavė

Born in Gaza

BORN IN GAZA (rež. Hernàn Zin, Ispanija, 2014 m.): dokumentinis filmas apie tai, kaip Izraelio bombardavimo kampanija 2014 m. vasarą, kuomet jis nužudė daugiau nei 500 vaikų, paveikė 10 Gazos vaikų. 

A World Not Ours

A WORLD NOT OURS (rež. Mahdi Fleifel, Libanas/JK, 2012 m.): apie tris tremtinių kartas, gyvenančias Saldžiojo šaltinio vardu pavadintoje tremtinių gyvenvietėje Libane.

The Present

THE PRESENT (rež. Farah Nabulsi, Palestina, 2020 m.): vaidybinis trumpametražis filmas apie eilinę gyvenimo dieną Izraelio okupuotoje Palestinoje. Rodytas daugybėje kino festivalių visame pasaulyje, apdovanotas BAFTA ir nominuotas Oskarui.

3000 Nights

3000 NIGHTS (rež. Mai Masri, Palestina/Prancūzija/Libanas, 2015 m.): drama apie be pagrindo Izraelio įkalintą palestinietę, kuri kalėjime pagimdo vaiką. Šiuo metu Izraelis savo okupaciniuose kalėjimuose laiko apie 5 tūkstančius Palestinos žmonių, iš jų apie 200 – vaikai.

Palestinos filmų instituto tinklalapyje:

Palestinos filmų institutas šiuo metu taip pat nemokamai siūlo pasižiūrėti Palestinos filmų: jų iniciatyva „Unprovoked Narratives“ (Neišprovokuoti naratyvai) kviečia „švęsti Gazos grožį, jos žmones, jos kovą ir jos išgyvenimą“. Ši programa siekia priešintis to nuostabaus krašto – Gazos – demonizacijai.

HABIBI (rež. Susan Youssef, Nyderlandai/JAV, 2011 m.): vaidybinis filmas apie uždraustą meilę Gazoje

Films For Action tinklapyje: Killing Gaza

KILLING GAZA (rež. Max Blumenthal ir Dan Cohen, JAV, 2018 m.): dviejų JAV žydų žurnalistų sukurtas dokumentinis filmas apie 2014 m. Izraelio vykdytą karą prieš Gazą. Filmą Pulitzerio premijos laureatas žurnalistas Chrisas Hedgesas pavadino „galingu“.

Literatūra (grožinė ir akademinė)

Lietuvių kalba turime jau keturias knygas apie Palestiną. Kviečiame skaityti (rasite bibliotekose ir/arba knygynuose beigi internete). Paeiliui, pagal naujausias:

„Sumud reiškia „tvirtybė“: palestiniečių kelias“

Sud. ir vert. Gema Sabonytė, 2021 m.

Tai – palestiniečių autorių tekstų rinkinys, apimantis 1948–2021 m. laikotarpį. Ją sudaro autobiografinių ir kitų knygų skyriai, žurnalistiniai ir akademiniai straipsniai ar jų ištraukos, politiniai pareiškimai, dienoraščių įrašai, užrašyti žmonių liudijimai ir kt. – tai labai skirtingų autorių ir žanrų mozaika, lietuvių skaitytojams parodanti pastarųjų septynių dešimtmečių Palestinos istoriją ir dabartį. 

Knygoje tiesiogiai ir netiesiogiai atskleidžiama esminė palestiniečiams sąvoka – sumud („tvirtybė) kaip tautos ryžto išlikti nepaisant traumų ir negandų išraiška, kaip būdas išsaugoti tapatybę ir orumą, kaip nepalaužiamo pasipriešinimo dalis. Visi 34 tekstai versti iš anglų kalbos.

Knygą rasi Knygos.lt

s

Ilan Pappe: 10 mitų apie Izraelį

10 mitų apie Izraelį

Autorius: Ilan Pappé. Mintis, 2020 m.

„Dešimt mitų“, kuriuos tyrinėja Izraelio istorikas Ilanas Pappe, nuolat kartoja žiniasklaida, įtvirtina kariuomenė ir nekvestionuodamos priima pasaulio vyriausybės. Tie mitai prisideda prie regioninio status quo stiprinimo. Autorius paneigia teiginį, kad Balfouro deklaracijos laikais Palestina buvo tuščia žemė, išsamiai analizuoja sionizmo formavimąsi bei sionizmo ir judaizmo ryšį, klausia, ar tikrai palestiniečiai 1948 m. savo noru paliko tėvynę ir ar 1967 m. karas kilo todėl, kad nebuvo kito pasirinkimo. Nagrinėdamas mitus apie Kemp Deivido nesėkmes ir oficialiai pateikiamas Gazos atakų priežastis, Ilanas Pappe paaiškina, kodėl „dviejų valstybių sprendimas“ tapo nebeperspektyvus.

Knygą rasi knygyne Mintis.

Ilan Pappe: Palestinos etninis valymas

Palestinos etninis valymas

Autorius: Ilan Pappé. Mintis, 2019 m.

Šioje novatoriškoje knygoje Izraelio istorikas Ilan Pappe pateikia įspūdingų archyvinių duomenų siekdamas parodyti, kad priverstinis vietos gyventojų išvarymas nuo pat pradžių buvo kertinis Izraelio įkūrimo ideologijos akmuo – strategija, įgyvendinama iki šiol. Išraiškingas istoriko pasakojimas, naujai atskleidžiantis 1948 m. įvykius Palestinoje, yra nepakeičiamas informacijos šaltinis visiems, besidomintiems Artimaisiais Rytais.

Knygą rasi knygyne Mintis.

Knyga: Palestina. Laisvė yra labai graži.

Palestina: laisvė yra labai graži

Autorė: Giedrė Steikūnaitė. Alma Litera, 2017 m.

Pirmoji lietuviškai pasirodžiusi knyga apie Palestiną, kurioje surinkti 27 asmeniniai palestiniečių – studentų, psichologų, ūkininkų, poetų – pasakojimai. Šios knygos tikslas – parodyti Palestiną, kurios kultūros, tikėjimo, papročių mes beveik nepažįstame. Čia tankų gausmas sumišęs su turgaus garsais, o įsisenėjusias žmonių nuoskaudas nusveria šilti jausmai ir nuoširdus tikėjimas. Asmeniniai pasakojimai ir nuotraukos užčiuopia Palestinos kasdienybės pulsą, atveria šio krašto erdvę lietuvių skaitytojui žadindami bendražmogiškas vertybes – meilę, atjautą, teisingumo jausmą. Nes mes su palestiniečiais panašumų turime daugiau, nei patys įsivaizduojame.

Knygos ieškok sena.lt arba bibliotekoje.