Apie gyvenimą Izraelio apartheide. Pokalbis su palestiniete.

Skaitymo trukmė: < 1 min.
Pokalbis su palestiniete Salma Farid apie gyvenimą Izraelio apartheide.

Palestina.lt bendraįkūrėjo Andriaus Mažeikos pokalbis su palestiniete Salma Farid, studijuojančia ir gyvenančia Lietuvoje metus laiko.

Kalbamės apie kasdienybę gyvenant Izraelio apartheidinėje sistemoje Vakarų krante, Palestinoje.

Skaityti toliau
Apie Palestinos padalijimą. Ilan Pappé „Etninis valymas” III skyrius.

Apie Palestinos padalijimą. Ilan Pappé „Etninis valymas“ III skyrius.

Skaitymo trukmė: 8 min.

Šimtai genocidą tyrinėjančių akademikų sutaria, kad labai tikėtina, jog tai, ką Izraelis šiuo metu vykdo Gazoje, yra genocidas. Žudynės, etninis žemės valymas nuo jos žmonių.

Tik kad Palestinos etninis valymas prasidėjo ne šiųmetį spalį, o prieš beveik aštuonis dešimtmečius, ir kalbant apie Gazą, Jeruzalę, Izraelį ar kitas Palestinos dalis, to nepaminėti negalima.

Skaityti toliau

Pokalbis apie situaciją Palestinoje su dr. Ieva Koreivaite

Skaitymo trukmė: < 1 min.
Palestina.lt bendraįkūrėjo Andriaus Mažeikos pokalbis su dr. Ieva Koreivaite, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytoja, politikos mokslų daktare.

Apie situaciją Palestinoje kalbamės su dr. Ieva Koreivaite. Taip pat kviečiame skaityti LRT.lt publikuotą dr. I. Koreivaitės straipsnį apie Hamas.

Pokalbis įrašytas 2023 m. spalio 22 dieną vykusiame renginyje „Po alyvmedžiu”.

Ukrainiečių solidarumo su Palestinos žmonėmis laiškas

Ukrainiečių solidarumo su Palestinos žmonėmis laiškas

Skaitymo trukmė: 4 min.

2023 m. lapkričio 2 d., Ukrainos-Palestinos solidarumo grupė:

Mes – Ukrainos tyrėjai ir tyrėjos, menininkai(-ės), politiniai ir darbo aktyvistai(-ės), pilietinės visuomenės nariai(-ės) – solidarizuojamės su Palestinos žmonėmis, kurie 75 metus patiria ir priešinasi Izraelio karinei okupacijai, atskyrimui, naujakurių kolonijiniam smurtui, etniniam valymui, žemės atėmimui ir apartheidui. Rašome šį laišką kaip žmonės žmonėms. Dominuojantis diskursas vyriausybiniame lygmenyje ir netgi tarp solidarumo grupių, remiančių ukrainiečių ir palestiniečių kovas, dažnai sukuria atskirtį. Šiuo laišku atmetame šį susiskaldymą ir patvirtiname savo solidarumą su visais ir visomis, kurie(-ios) yra engiami(-os) ir kovoja už laisvę.

Skaityti toliau

Pokalbis apie situaciją Palestinoje su prof. Egdūnu Račium

Skaitymo trukmė: < 1 min.
Palestina.lt bendraįkūrėjo Andriaus Mažeikos interviu su islamo tyrinėtoju, religijotyrininku VDU profesorium Egdūnu Račiumi.

Apie situaciją Palestinoje kalbamės su profesoriumi Egdūnu Račium.

Pokalbis įrašytas 2023 m. spalio 18 dieną ir pirmąkart rodytas renginyje „Po alyvmedžiu”.

Gaza prieš ir po Izraelio bombardavimo

Atviras laiškas izraeliečiams nuo izraeliečių: mes nusipelnome sužinoti tiesą apie spalio 7 d.

Skaitymo trukmė: 3 min.

Šį pareiškimą parašė grupė Izraelio piliečių, kurie nori likti anonimiški dėl savo saugumo ir bijodami Izraelio vyriausybės keršto. Pareiškimas originaliai publikuotas Mondoweiss portale angliškai ir hebrajiškai.

Kaip izraeliečiai, reikalaujame oficialios komisijos spalio 7 d. įvykiams ištirti. Gazoje Izraelio aukų vardu vykdomas genocidas ir mes vis dar nežinome, kas buvo nužudytas, kaip jie buvo nužudyti ir kas juos nužudė. Mes reikalaujame atsakymų, taip pat turėtumėte ir jūs.

Skaityti toliau

Visa tai neprasidėjo spalio septintąją

Skaitymo trukmė: < 1 min.

Spalio 7-osios įvykiai neprasidėjo vakume. Istorija pasakojama chronologiškai – ne nuo vidurio. Kviečiame susipažinti su Palestinos kolonizavimo istorija.

Kaip Izraelis pavogė Palestiną?
Ilan Pappé istorikas

Mano draugai izraeliečiai: štai kodėl aš palaikau palestiniečius

Skaitymo trukmė: 3 min.

Ne visada lengva laikytis savo moralinio kompaso, bet jei jo rodyklė nukreipta į šiaurę – dekolonizavimo ir išlaisvinimo link – tuomet labai tikėtina, kad jis parodys kelią per bjaurios propagandos,  veidmainiškos politikos ir nežmoniškumo (dažnai pateisinamo „mūsų bendromis vakarietiškomis vertybėmis“) rūką. 

Sudėtinga laikytis savo moralinio kompaso, kai visuomenė, kuriai priklausote, jos vadovai ir žiniasklaida nusprendžia geriausiai žinantys, kas yra morališkai teisinga, ir tikisi, kad prisijungsite prie jų teisuoliško įtūžio, kuriuo jie reagavo į praėjusio šeštadienio (spalio 7 d.) įvykius.

Skaityti toliau
Neturei Karta

Belaukiant Mesijo

Skaitymo trukmė: 7 min.

Izraelis neturi teisės kalbėti visų pasaulio žydų vardu. Jei turėtų, jo žodžių ir veiksmų nesmerktų ultra-ortodoksų žydų grupės, kurių Toros aiškinimai neigia Izraelio valstybės teisėtumą. Ypač tokios, kuri engia, tremia ir žudo istorinės Palestinos gyventojus, ant kurių žemės Izraelis ir buvo sukurtas. Reportažas iš Jeruzalės Mea Shearim žydų ortodoksų rajono, kurio vizualiai sustojusiame laike tęsiasi kova už tikrąjį judaizmą. 

Autorė: Giedrė Steikūnaitė. Jeruzalė, 2015

Skaityti toliau
Ruduo Gazoje

Ruduo Gazoje

Skaitymo trukmė: 3 min.

Paskutinės dvi savaitės Gazoje buvo košmariškos; prieš mūsų akis vykstanti žmonijos tragedija.

Po 16 metų trunkančios absoliučios sausumos, oro ir jūros blokados.

Po 56 metus trunkančios karinės okupacijos.

Po 75 metus trunkančios tremties savo pačių žemėje. 

Paskutinės dvi savaitės Gazoje buvo košmariškos; prieš mūsų akis vykstanti žmonijos tragedija.

Virš 800 tarptautinės teisės ekspertų ir Holokausto, genocido tyrinėtojų jau įspėjo, kad tai, ką Izraelis su JAV pagalba ir ES reiškiama parama vykdo Gazoje, tikėtina, yra genocidas.

Skaityti toliau