Tag Archive for: Kultūra

LT eteryje vol. 5: 2024 m. pradžia

Skaitymo trukmė: 3 min.

Penktasis mūsų rubrikos „LT eteryje“ epizodas. Čia išryškiname Lietuvos žiniasklaidoje pasirodančius straipsnius, vaizdo pokalbius, tinklalaides bei kito formato publikacijas, kuriose Palestiną bandoma iš tiesų suprasti ir paaiškinti.

Šįkart – knygos apie Palestiną Vilniaus ŠMC, video paaiškinimas, kas ta Haga, pasisako Lietuvos muftijus ir politologė ir džiaugiamės pirmuoju lietuvių kalba Palestinos grožinės literatūros kūriniu.

Skaityti toliau

Penki eilėraščiai, penki Palestinos poetai

Skaitymo trukmė: 3 min.

Palestiniečių poezijos skaitymas renginyje „Po alyvmedžiu 2“. Penki eilėraščiai, penki skirtingi autoriai. Izraelio pajėgos du iš jų nužudė genocido Gazoje metu.

Skaito: Noura Al-Mawed, Ulijona Odišarija, Marija Nemčenko. Vertimas: Ulijona Odišarija.

Skaityti toliau

Gazos monologai #GazaMonologues

Skaitymo trukmė: 4 min.

Šiandien, lapkričio 29 d. – Tarptautinę solidarumo su Palestinos žmonėmis dieną – Gazos vaikai prabilo ir lietuviškai.

Skaityti toliau
Mahmoud Darwish. Eilėraščiai

Mahmoud Darwish. Eilėraščiai

Skaitymo trukmė: 3 min.

Straipsnis originaliai publikuotas žurnale „Metai”, 2022, Nr. 10.

„Sielai nieko nėra sunkiau už išgaruojančių svajonių kvapą…“ – tai Palestinos tautos poetu tituluojamo Mahmoudo Darwisho (1942–2008) žodžiai. Savo gyvenime jis žinojo, ką reiškia patirti išgaruojančias svajones, todėl šie jo žodžiai buvo ne tik daugiaprasmė metafora, bet ir tikrovė, su kuria gyveno daugelis palestiniečių. Pasiklausyti jo eilėraščių susirinkdavo pilni stadionai. M. Darwisho eilės, akompanuojamos muzika, tapo tautos himnais, atskiros eilutės ir šiandien kartojamos kaip kasdieniai priežodžiai, padrąsinimas sau ir kitiems bei priminimas, kad net ir svajonėms išgaravus gyvenimas turi būti gyvenamas, o viltis – saugoma kitų labui.

Skaityti toliau
Išsiuvinėti tapatybę

Gyva Palestina. Išsiuvinėta tapatybė

Skaitymo trukmė: 3 min.

Kiek mums žinoma, seniausiai iki mūsų dienų išlikusiai rankomis siuvinėtai palestinietiškai suknelei yra apie 180 metų. Siuvinėjimas – arabiškai tatryz – yra iš kartos į kartą perduodamas menas, ir nors yra įvairių jo formų, Palestinoje dažniausiai sutinkamas siuvinėjimas kryželiu.

Prieš gerą mėnesį, 2021 m. gruodį, Jungtinių Tautų kultūros, švietimo ir sporto organizacija UNESCO Palestinos siuvinėjimo meną, jo praktiką, įgūdžius, žinias ir su juo susijusius ritualus įtraukė į savo kasmet plečiamą pasaulio nematerialaus kultūros paveldo sąrašą

Skaityti toliau
Knygos „Sumud reiškia „tvirtybė“: palestiniečių kelias“ pristatymo renginys

Knygos „Sumud reiškia „tvirtybė“: palestiniečių kelias“ pristatymas

Skaitymo trukmė: < 1 min.Kviečiame į „Sumud reiškia „tvirtybė“: palestiniečių kelias“ knygos pristatymo renginį. Knygą pristatys knygos sudarytoja, vertėja Gema Sabonytė.

Skaityti toliau

Gyva Palestina: arbūzai

Skaitymo trukmė: 4 min.Istorija apie tai, kaip gamtos kūrinys arbūzas virto meno kūriniu ir tapo rezistencijos simboliu. Ir apie tai, kodėl jis kelia grėsmę okupanto saugumui.

Skaityti toliau

Handala

Gyva Palestina: Vaikas tremtinys Handala

Skaitymo trukmė: 3 min.Vienas iš geriausiai atpažįstamų Palestinos tragedijos ir pasipriešinimo simbolių yra vaikas tremtinys Handala. Basas, draiskanotais rūbeliais – jis simbolizuoja ne tik kasdienę priespaudą ir vargą, bet ir nekaltumą bei tvirtybę.

Skaityti toliau

Palestinos literatūra: Emile Habibi apsakymas „Mandelbaumo vartai“

Skaitymo trukmė: 7 min.Palestinos literatūra plačiau lietuviškai kol kas nėra prieinama, tačiau karts nuo karto atsiranda džiuginančių švieselių. Kaip kad ši – palestiniečio rašytojo Emilio Habibio apsakymas „Mandelbaumo vartai“, aptiktas (regis, nebeatnaujiname) tinklaraštyje „Arabų kalba – arabistika“.

Skaityti toliau

A. Sulimanas: arabai turi daugiau ką veikti gyvenime, nei būti tik teroristais

Skaitymo trukmė: 6 min.

Autorė: Goda Jurevičiūtė
Šaltinis: LRT

Terorizmas nepriklauso vien arabams. Arabai taip pat nėra bjaurūs – jie gražūs ir tikrai protingi. Jie kuria poeziją, menus, teatrą – viską. Taip teigia „Kino pavasario“ svečias palestiniečių aktorius Ali Sulimanas.

Skaityti toliau