Aktyvistai, laikinai sustabdę Elbit Systems veiklą

Mes ne vieni. Mūsų yra labai, LABAI daug

Skaitymo trukmė: 4 min.

Kartais atrodo, kad tai tik saujelė žmonių, kuriems rūpi Palestinos laisvės kova ir kurie drąsiai smerkia ją okupuojančio Izraelio vykdomus nusikaltimus ir sistemišką kolonizacijos politiką.

Tačiau iš tiesų mes ne vieni. Mūsų yra daug. Mūsų yra labai, labai daug. 

Pirmiausia, esame su Palestina – su 6 milijonais Palestinos žmonių visoje istorinėje jos teritorijoje ir dar 6 milijonais Palestinos tremtinių bei jų palikuonių, išsklaidytų po visą pasaulį. Tai yra didžiulė jėga: esame laisvės kovos pusėje, o laisvė yra visuotinė vertybė. Palestinos žmonės nepasiduoda. Tai kaip galime pasiduoti mes?

Su mumis yra ir tie tūkstančiai žmonių visame pasaulyje, pastarąsias savaites išėję į gatves protestuoti prieš Izraelio nusikaltimus Palestinoje. Keturi tūkstančiai Kopenhagoje, keli tūkstančiai Čikagoje, tūkstančių tūkstančiai Londone, tūkstančiai Paryžiuje, šimtai ir tūkstančiai įvairiuose Australijos, JAV, Europos miestuose… Tūkstančiai Sana’oje – jau kiek metų Saudo Arabijos bombarduojamo Jemeno sostinėje, tūkstančiai Bagdade, Amane, Stambule, žmonės Indonezijos okupuojamoje Vakarų Papua, Indijos okupuojamame Kašmyre, Vakarų imperializmą ir apartheidą patyrusioje Pietų Afrikos Respublikoje ir kitur, ir kitur, ir visur.

Mes esam visokie. Esam menininkai, poetai, rašytojai, esam akademikai, teisininkai, fotografai, esam mamos, tėčiai, vaikai, seneliai, esam muzikantai, seserys, broliai, esam draugai, esam kolegos, medikai, profesoriai, daktarai, mokytojai, studentai, esam darbininkai, darbuotojai, bedarbiai, politikai. Esam raudoni, balti, juodi ir žali, esam mėlyni, rausvi, rudi ir visa vaivorykštė. Esam žmonės.

Menas ir universitetai už Palestiną

Gento universiteto (Belgija) fakultetai, tyrėjų grupės, profesinės ir studentų sąjungos bei individualūs darbuotojai viešai pasmerkė „smurtines Izraelio atakas prieš Palestinos žmones“ ir išreiškė savo solidarumą su palestiniečiais, kurie „nuo 1948 m. priešinasi naujakurių kolonijiniam režimui, vykdančiam etninį valymą, žemių aneksiją, gyventojų perkėlimą ir apartheidą“. Gento universitetas taip pat remia sankcijas Izraeliui ir jo boikotą tol, kol jis užsiiminės kolonijine politika.

Londone įsikūręs menų centras „The Mosaic Rooms“ viešu pareiškimu kviečia kultūrines institucijas, menininkus ir rašytojus solidarizuotis su Palestina. „Stebėdami besitęsiančią destrukciją ir niokojimą Palestinoje, negalime tylėti. Raginame jus apmąstyti savo vertybes ir kaip jas galime paversti prasmingais veiksmais.“ Ir toliau: „Dabar reikalingi ne tik žodžiai, bet ir veiksmai. Kaip menininkas, rašytojas, mąstytojas ar institucijos darbuotojas, tu turi galios dalytis informacija ir įgyvendinti pokyčius.“ Tarp menų centro siūlomų veiksmų yra raginimas nepriimti finansavimo iš Izraelio vyriausybės ar privačių sponsorių, palaikančių neteisėtą Palestinos okupaciją. Taip pat raginama naudoti žodžius, atspindinčius Palestinos žmonių gyvenamas realybes, tokius kaip okupacija, etninis valymas, naujakurių kolonializmas, apartheidas ir Palestina.

Daugiau kaip 350 Šiaurės Karolinos valstijos (JAV) akademikų viešai pasmerkė Izraelio veiksmus Palestinoje ir kartu JAV federalinės valdžios paramą Izraeliui. „Mes atmetame vyraujantį „dviejų pusių“ naratyvą, kuris ignoruoja skirtumus tarp vienos labiausiai militarizuotų pasaulio valstybių ir savo valstybės neturinčių žmonių, besipriešinančių priespaudai. Kaip JAV dirbantys akademikai, mes pripažįstame savo dalyvavimą Palestinos priespaudoje, kuri yra įmanoma su besąlygiška politine ir materialine JAV parama. Palestinos išsilaisvinimo kovą laikome glaudžiai susijusia su kitomis kovomis už rasinį ir vietos prigimtinių žmonių teisingumą, nuo Fergiusono iki Standing Rock.“

Tiesioginiai veiksmai

Anglijos mieste Leicesteryje aktyvistai iš „Palestine Action“ laikinai sustabdė Izraelio ginklų fabriko veiklą. Izraelio ginklų gamintojams „Elbit Systems“ priklausančiame fabrike gaminami dronai, kuriuos Izraelis naudojo ir dabartinės atakos prieš Gazą metu. Tai jau ne pirmas ir ne antras kartas, kai žmonės prisirakina prie Izraelio ginklų fabrikų durų arba užsilipa ant jų stogų, taip pristabdydami link Palestinos keliaujančią mirties mašiną.

Sužinoję, kad pas juos atplauks Izraelio raketų prikrautas laivas „Asiatic Island“, Italijos Livorno uosto darbininkų profsąjunga nusprendė, kad jie jo neaptarnaus iš solidarumo su Palestinos žmonėmis. Ir nors galiausiai laivas švartavosi Genujoje, Marselyje, Neapolyje, kur jį vis dėlto aptarnavo kiti darbininkai, ir išplaukė į Haifą pilnas raketų, kurios vėliau buvo šautos į Gazą, šis Livorno profsąjungos pareiškimas turėtų būti puikus pavyzdys, kaip realiais veiksmais galima pristabdyti – ar net sustabdyti – realią destrukciją.

Ir net politikai

Bolivijos viceprezidentas Davidas Choquehuanca dar anksčiau (š. m. sausį) yra aiškiai patvirtinęs savo krašto poziciją: „Iš Andų kalnų, norime išreikšti savo solidarumą ir pagarbą Palestinos žmonių kovai, su kuria tapatinamės. … Pasaulio žmonėms Palestina egzistuoja ir visada egzistuos. … Tačiau sionistinio režimo nusikaltimai, ypač prieš civilius, moteris ir vaikus, negali būti pamiršti. Jie privalo būti teisiami ir tai turi tapti pavyzdžiu kitiems [režimams]. Šiais naujais laikais, okupacija privalo baigtis.“

Bangladešo premjerė Sheikh Hasina: „Bangladešo žmonių ir vyriausybės vardu išreiškiu gilų liūdesį ir susirūpinimą dėl pastarojo metu [Izraelio vykdomų] teroristinių atakų bei smurto prieš nekaltus maldininkus ir civilius Al Aksos mečetėje.“

Spaudimas iš vidaus

Grupė „Google“ darbuotojų žydų ragina šią tarptautinę korporaciją viešai pasmerkti Izraelio ginkluotųjų pajėgų veiksmus – konkrečiai jo raketų atakas prieš Gazą – ir išreikšti paramą palestiniečiams. Be kitų dalykų, šie darbuotojai, pasivadinę „Jewish Diaspora in Tech“, reikalauja, kad „Google“ nustotų kritiką Izraeliui tapatinti su antisemitizmu ir nutrauktų kontraktus su palestiniečių teises pažeidžiančiomis institucijomis, tokiomis kaip Izraelio kariuomenė.

Daugiau kaip 500 Izraelio žydų pasirašė raginimą tarptautinei bendruomenei imtis veiksmų, kad būtų sustabdyta Izraelio agresija prieš Gazą ir pradėtas Izraelio dekolonizacijos procesas. „Esame įsitikinę, kad sionizmas yra neetiškas valdymo principas, neišvengiamai privedantis prie rasistinio apartheidinio režimo, kuris jau daugiau nei septynis dešimtmečius vykdo karo nusikaltimus ir neigia palestiniečių žmogaus teises. … Raginame tarptautinę bendruomenę nedelsiant įsitraukti, kad būtų sustabdyta dabartinė Izraelio agresija, priimti palestiniečių inicijuoto [Izraelio] boikoto, investicijų atsiėmimo ir sankcijų judėjimo (BDS) reikalavimai; dirbti siekiant palestiniečių Teisės Sugrįžti ir istorinio teisingumo įgyvendinimo; pasiekti teisingą ir demokratišką sprendimą visiems, paremtą regiono dekolonizacija ir vienos valstybės visiems jos piliečiams įkūrimu.“

Šeštadienį renkamės Vilniuje.

P. S. Šis sąrašas jokiu būdu negalutinis. Jis bus nuolat atnaujinamas. Jei užmatėt kitų teisingų pavyzdžių, rašykit su nuorodom komentaruose.

 

Primename, kad savo poziciją dėl LR Seimo išreikštos paramos Izraelio karo nusikaltimams galite išsakyti pasirašydami internetinę peticiją.

Neleisk Seimui remti karo nusikaltimų Lietuvos vardu!

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *