Meilė, kalėjimas ir mirtis

Skaitymo trukmė: 2 min.

Meilė

Ar žinojot, laisvieji žmonės, kad, ką nors įsimylėję, turit savo meilę deklaruoti pirmiausia ne mylimajai ar mylimajam, o valdžiai, ir dar okupanto?

Prieš kelias savaites Izraelio okupacinis režimas paskelbė „įsakymą“, pagal kurį visi, norintys apsilankyti Palestinos teritorijoje, apie tai, kad įsimylėjo žmogų iš Palestinos, privalo per 30 dienų nuo įsimylėjimo apie tai pranešti Izraelio okupacinėms institucijoms. 

Kokiu tikslu, sakysit išgirdę tokią nesąmonę? 

Nagi, gali būti, jog: 

  • Okupantas planavo jums siųsti sveikinimo atvirukus (su nelegalios savo kolonijos Palestinoje vaizdeliu, ar kaip?)
  • Duoti patarimų, kaip tarpusavio santykius išlaikyti tvirtus, pagarbius ir šiltus (okupantas tame tikras ekspertas, žr. jo istoriją)
  • Praėjus metams pasveikinti su draugystės sukaktuvėmis (atsiunčiant kvietimą tardymui, matyt? Ar tiesiai kalėjiman – na, juk reikia vienam nuo kito kurį laiką pailsėti?)
  • O gal… [įrašykite savo variantą]

Deja, šis geraširdiškas meilės planas žlugo ir nauji įsimylėjėliai jokių sveikinimų iš Izraelio režimo nesulauks.

Kilus visuotinei pajuokai ir pasipiktinimui, režimas šitą savo sprendimą atšaukė, bent jau viešai ir laikinai, ir daugiau meilės reikaluose nebesispecializuos. 

Kitaip tariant, mylėkit laisvai.

Kalėjimas

…Mylėkit laisvai, bet ar galėsit būti kartu, spręsti vis tiek ne jums, o okupantui.

Dviejų vaikučių mama (vaikučiams 3 ir 5 metukai) iš Jeruzalės Lama Ghosheh buvo Izraelio kariuomenės pagrobta iš savo namų ir uždaryta kalėjime už (kažko) „kurstymą“ feisbuke. Jos vyras prieš tai irgi buvo pagrobtas ir įkalintas už neva kažką, o dabar jis liko namie vienas su vaikais. 

Beje, reido metu kareiviams prisireikė dar ir vandalizuoti jos namus (įprasta Izraelio kareivių praktika: jie vidury nakties nesibeldę, nekviesti ir nelaukiami ateina „areštuoti“ (pagrobti) Palestinos žmonių „už kažką“ (už nieką arba už tai, kad jie yra palestiniečiai)).

Išskiriamos šeimos, tramuojami vaikai… Reikia juk vienam nuo kito pailsėti, ar ne, Izraeli?

Mirtis

…Tačiau tas priverstinis porų, šeimų, draugų išskyrimas neretai būna amžinas.

1982 metų rugsėjo 16-18 d. Beirute įsikūrusiose palestiniečių tremtinių gyvenvietėse Sabroje ir Šatiloje įvyko žudynės, kurių metu išniekinta, nukankinta ir išžudyta apie trys tūkstančiai žmonių, tremtinių, senukų, vaikų, jaunuolių. Žudynes vykdė Libano fašistai-falangistai, juos rėmė, įgalino ir gynė Izraelio režimas.

Nei vienas iš žudynių kaltininkų dar nėra nubaustas. 

Lai Sabros ir Šatilos aukų sielos ilsisi šviesoje, o jų artimieji lai atranda ramybę dar šiame gyvenime.

Daugiau

Išgyvenusieji žudynes Sabroje ir Šatiloje: To atmatyti neįmanoma

Kas ten vyko

Prisipažink okupantui, kad įsimylėjai palestinietį/ę

Ai, dzin, nebereik

Už rašymus feisbuke įkalinta jeruzalietė žurnalistė Lama