Liūtai

Liūtai

Skaitymo trukmė: < 1 min.

Vakar naktį kelis tūkstantmečius menantis Nabluso miestas Palestinoje, kuriame yra ir Senovės Romos laikų amfiteatro liekanos, išgyveno didžiausią ataką nuo Antrosios Intifados (sukilimo prieš okupaciją, 2000–2005 m.) laikų. 

Izraelio okupacinis režimas, jau dvi savaites laikantis Nablusą ir tūkstančius jo gyventojų visiškoje apsiaustyje ir blokuojantis visus kelius į miestą, vakar surengė žudynes. Jo aukomis tapo penki jauni Palestinos vyrai, dešimtys sužeistų; apšaudyta daugybė pastatų, automobilių. 

Tokio okupanto teroro Nablusas susilaukė už tai, kad šiame mieste gyvuoja stipri pasipriešinimo okupacijai  tradicija. Čia susibūrė ir ginklu už laisvę kovojanti rezistentų grupė, pasivadinusi „Liūtų urvu“ arba tiesiog „Liūtais“.

Vakar pirmąkart per 20 metų okupacinis režimas ir vėl pradėjo šaudyti į žmones mieste iš oro – dronais ir raketomis. Kai ant tavęs iš dangaus krenta mirtis, pasirinkimo – dalyvauti laisvės kovoje ar ne – nebelieka. 

Primename, kad okupacijoje gyvenančių žmonių teisė priešintis priespaudai bet kokiomis priemonėmis, įskaitant ir ginkluotas, yra ne tik morališkai teisinga, bet ir įtvirtinta tarptautinėse teisės normose. 

Plačiau apie vakar nakties žudynes čia.

Paveiksliukas: Brazilijos karikatūristo Carloso Latuffo meninis atsakas į įvykius Nabluse.