Gazos valtys

Gazos valtys

Skaitymo trukmė: < 1 min.

Labai džiaugiamės pradėję bendradarbiauti su internetine platforma Metras Global, publikuojančia trumpas vizualines istorijas apie Palestiną. Sutarėme, kad jie leidžia mums naudoti jų medžiagą, kurią mes, Palestina.lt kolektyvas, verčiam į lietuvių kalbą ir dalijamės su jumis. Ačiū Metras Global!

Visas Metras Global vizualines istorijas rasite jų instagrame, feisbuke ir tvitery. Kviečiam apsižvalgyti, susipažinti ir laikinti!

Šiandien – apie Gazos valtis. 

Gaza: mirštančios valtys

Izraelis nuo 2007 m. blokuoja Gazą iš visų pusių – žemės, oro ir jūros. Gazos žvejams jis trukdo išmaitinti savo šeimą, dirbti ir užsidirbti. Gaza yra prie Viduržemio jūros, tačiau okupantas reguliariai apšaudo jūron išplaukusius žvejus net ir tada, kai šie žvejoja paties Izraelio nustatytose ribose (nors, savaime suprantama, okupantas neturi jokios teisės nustatinėti, kiek kilometrų žmogus gali plaukti nuo kranto – nei jūra, nei žvejys, nei jo valtis okupantui nepriklauso). Okupantas užsiima ir žvejų žudymu, ir jų luošinimu, ir jūros „uždarymu“ žvejams su bet kokia atmaske ar ir be jos.

Tačiau kaip žmogus, gyvenantis prie jūros, gali gyventi be jos?

Jaunas Gazos žvejys Khaderas al-Saidis, iš kurio regėjimą atėmė Izraelio kulkos, atsako: „Aš esu kaip žuvis. Jei paliksiu jūrą, mirsiu“.