Dokumentinis filmas „Nuo Balfour iki Banksy“

Skaitymo trukmė: 2 min.

„Nuo Balfour iki Banksy“ yra ne pelno siekiantis dokumentinis filmas, kurio filmavimas prasidėjo 2017 m. Filmo tikslas – parodyti ilgalaikį Britanijos imperijos kolonijinės politikos šiuolaikiniame Izraelio ir Palestinos regione poveikį ir jos vaidmenį kuriant ten esančią priešpriešą.

Filmo santrauka

Šis filmas apžvelgia kitas vizijas, įskaitant platų spektrą požiūrių į okupuotąją Palestiną, pradedant pykčiu ir baigiant įsivaizduojama ateitimi.

Filmas taip pat rodo kitokio anglo viziją: šiuolaikinio menininko Banksy, Palestinoje sukūrusio viešbutį, kuris yra puiki satyrinio meno instaliacija.

Kaip gyvena nūdienos palestiniečiai už saugumo sienos?
Kokie pokyčiai turi įvykti?

Filmo prodiuserio žinutė

„Šis filmas neabejoja ir neprieštarauja Izraelio valstybės egzistavimui; abejojame Izraelio veiksmais okupuotoje Palestinos žemėje ir apskritai jo diskriminuojančia politika palestiniečių atžvilgiu. Izraelio politikos kritikai dažnai smerkiami kaip antisemitai. Kvestionuodami tam tikrą Izraelio valstybės politiką ir veiksmus, norime aiškiai ir atkakliai pareikšti savo prieštaravimą bet kokio tipo antisemitizmui. Be to, atsižvelgiant į dažnai netikslius antisemitizmo apibrėžimus, kurie vartojami šių dienų diskurse ir kartais yra piktybiškai naudojami bandant priversti Izraelio politikos kritikus susipriešinti, mes norime aiškiai pareikšti savo prieštaravimą tiems, kas smerkia žydų religiją ar žydus, kad ir kur jie būtų. Šeši pagrindiniai šio filmo pranešėjai yra žydai (kaip ir Prodiuseris); penki iš jų yra Izraelio piliečiai.

Šis filmas yra bandymas palaikyti taikos ir susitaikymo tikslus Izraelyje ir Palestinoje. Susitaikyti – neįmanoma, nebent abi pusės pripažintų tikrovę. Šis filmas apžvelgia nuostolius Palestinoje praėjus šimtmečiui po Britanijos „Balfouro deklaracijos“. Praėjus 50 metų nuo 1967 m. Karo pabaigos, filme užfiksuota milijonų šiuolaikinių palestiniečių, vis dar gyvenančių karinėje zonoje, gyvenimo realybė, gyvenančių už okupacinės sienos, suvaržytomis ir opresinėmis sąlygomis, su rimtai pažeidžiamomis žmogaus teisėmis.

Mes palaikome demokratines diskusijas apie būsimą Izraelio valdomos Palestinos teritorijos kryptį, kurią JT ir kitos organizacijos plačiai vertina kaip neteisėtą teritorijos užėmimą konflikto metu. JT paragino Izraelį nutraukti naujų gyvenviečių plėtrą Palestinos žemėje ir pareiškė, kad toks žingsnis sumažins įtampą ir padidins visų regiono tautų saugumą. Tai – oficialus JK, Rusijos, Kinijos ir JAV požiūris, aiškiai išreikštas 2016 m. gruodžio 26 d. priėmus JT saugumo tarybos rezoliuciją Nr. 2334.

Mes palaikome šį taikos siekį.”