1967. Šešių dienų karas

Skaitymo trukmė: < 1 min.

1967. Tų metų birželio 5-ąją Izraelis neprovokuotas pradėjo karą: invaziją į Egiptą, Siriją ir tuo metu dar neužsigrobtas Palestinos teritorijas.

Tarp jų – Jeruzalės Senamiestis.

Nuotraukose iš ano 1967 m. birželio matyti Izraelio buldozeriai, griaunantys Al-Magrebo rajoną pačioj Jeruzalės Senamiesčio širdy. Šiandien ten yra kariniai okupanto čekpointai, norint patekti aikštėn prie Raudų sienos; ta aikštė vos prieš kelis dešimtmečius – ir šimtus metų prieš tai – buvo namai jeruzaliečiams, šiandien – fonas turistinėms nuotraukoms ir rasistinės sionistų ideologijos triumfas. 

Kaip vadinam tuos, kurie užsiima karine agresija?

O tuos, kurie pradeda karus?

O tuos, kurie okupuoja?

Palestiniečiams 1967 birželio 5 d. ir tada prasidėjęs šešias dienas trukęs karas yra al-Naksa (arab. atkrytis, pralaimėjimas), Nakbos (katastrofos) tęsinys, kuomet tūkstančiai žmonių ir vėl buvo paversti tremtiniais, kai kurie – antrąkart per dvidešimt metų, kuomet buvo okupuotos likusios Palestinos teritorijos (Jeruzalė, Gaza, vakarinis Jordano upės krantas). 

Jeruzalę griaunantys okupanto buldozeriai

Daugiau informacijos

Infografikas OKUPACIJOS ISTORIJA

Istorinis periodas apie 1967 m. (anglų k.)

Tiems, kas vis dar tiki grandioziškai melagingu Izraelio stumiamu naratyvu, labai į naudą Izraelio istoriko Ilano Pappe knyga „10 mitų apie Izraelį“, išleista ir lietuviškai.